Evler İçin Gıda Sağlığı ve Hijyeni | Moda Forumu

Evler İçin Gıda Sağlığı ve Hijyeni

hijyen
Paylaş
 

Yaz aylarının gelmesi ile birlikte evlerde gıda sağlığı ve hijyeni önemli derecede artmaktadır. Unutulmamalıdır ki gıda tüketerek kaynaklanan en küçük semptomlar gıda zehirlenmesidir. Evlerde yaşanan gıda hijyeni genellikle 2 sebepten kaynaklanır. Bunlardan birincisi yemeklerin hazırlanması ve uygun sıcaklıklarda hazırlaması, servis edilmesi ve muhafaza edilmesidir. İkincisi ise kişisel hijyenden kaynaklı olarak mikroorganizma faaliyetlerinden kaynaklanan zehirlenmelerdir.

hijyen

Ev hanımları özellikle yaz aylarında sıcaklıkların artması ile birlikte yapılan çorbalar, ana yemekler, salatalar gibi sıcak ve soğuk olarak servis edilen yemeklerde sıcaklıklara dikkat etmelidir. Özellikle süt ürünleri ihtiva eden çorbalar ve yemekler ortam sıcaklıklarının fazla olması sebebi ile daha çabuk bozulabilmektedir. Buda evdeki aile fertlerinin gıda zehirlenmesi yaşamasına neden olabilir. Bu nedenle evlerimizde yemekleri uygun sıcaklıkta tutmalı ve muhafaza edeceksek sıcak yemeklerimizi ortam sıcaklığına geldiğini takip etmeli ve hemen buzdolaplarında saklamalıyız. Unutulmamalıdır ki gıdaların bozulmasına neden olan mikroorganizmalar en uygun sıcaklık olan oda sıcaklığında 24o C de ,çoğalmaya başlarlar ve gıdaların bozulmasına neden olurlar. Salatalar vb. soğuk ürünleri ise özellikle yaz aylarında çorbalar ve ana yemekleri 60-65 o C ve üzerindeki sıcaklıklarda salatalar zeytinyağlı soğuk mezeler vb. ürünleri ise 10o C ve altındaki sıcaklıklarda servis etmemiz gerekir ki evlerimizde gıda zehirlenmeleri neden olmasın.

hijyen

İkinci neden olarak; özellikle kadınların tırnak uzatmaları sonucu aralarından kaynaklanan mikroorganizmalar ve konteminasyon sonucu oluşan mikroorganizmalar nedeni ile gıda zehirlenmesi gerçekleşmektedir. Bu neden ile günlük yaşamımız da özellikle yemek hazırlarken mutlaka ellerimizi bol sabunlu su ile yıkamalı ve mümkün ise alkol ile dezenfekte etmeliyiz. Yemek hazırlar iken mutlaka eldiven kullanmaya özen göstermeliyiz.

 

Sonuç olarak yaz aylarında evlerde ve pikniklerde yiyeceklerden kaynaklanan gıda zehirlenmeleri yaşamak istemiyorsak servis sıcaklıkları ve kişisel bakım ve hijyenine dikkat etmeliyiz.

 

Bu yazı 1288 kere okundu.
  • Site Yorum

Bir yorum bırak

Sitede yer alan yazı, resim ve haberler izinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
,Aspire Türkiye,şifalı taşlar